Werkzaamheden aan de torenspits vorderen gestaag

Werkzaamheden aan de torenspits vorderen gestaag

Graag willen we u informeren over de werkzaamheden aan de torenspits van de St. Josephkerk.

De spits heeft na de sloop van de kerk een markante plaats gekregen. Op deze manier is een stukje Dongense historie bewaard gebleven. Helaas zagen we de toren de laatste tijd steeds schuiner gaan staan en een inspectie leerde ons dat de houten dragende constructie behoorlijk aangetast was door houtrot. Deze schade zorgde ervoor dat de spits niet meer op alle steunbalken droeg en daardoor aan een zijde aan het verzakken was.

De Dongense Heemkundekring de Heerlyckheit zou de heemkundekring niet zijn als niet alles in het werk gesteld zou worden om deze schade te herstellen. In overleg met het gemeentebestuur en onder begeleiding van aannemer van Leijsen is besloten om de spits grondig te reviseren en de balken waar nodig te vervangen. Op de foto’s is duidelijk de aantasting te zien. Om veilig te kunnen werken is de spits van de lantaarn verwijderd waarna een aanvang genomen is om de balken een voor een te vervangen.

We zijn inmiddels zover dat we weer in de opbouwende fase zitten. Vorige week zaterdag is met vereende krachten door de deskundige werkploeg de Blikvanger (genoemd naar de Vlaamse schuur) van de heemkundekring de gehele constructie 30 cm omhoog gebracht. Dit was een behoorlijke klus maar ‘s avonds was de klus met succes volbracht. Deze week is alles waterpas, op de juiste maat gezet en kan er een nieuwe vloer gestort worden. Deze acties zijn nodig om te voorkomen dat er in de toekomst weer houtrot ontstaat. We willen voorkomen dat de zelfde situatie weer zou kunnen ontstaan uiteraard!

Op de foto’s is te zien dat met behulp van hefapparatuur de constructie omhoog gebracht wordt en de verlengde voetplaten aangebracht worden. Voor ons een begin van de opbouw, we kijken uit naar het moment dat het lood weer aangebracht kan worden en alles weer in originele staat teruggebracht is.

Groeten van de Werkploeg de Blikvanger

Bericht geplaatst in