Werkgroep Genealogie

Werkgroep Genealogie van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen

Het oorspronkelijk Griekse woord van dit heemkundig aspect betekent: 'De leer van de ontwikkeling en verwantschap van de geslachten of families'. Families onderscheiden zich door een eigen naam. Verwante begrippen zijn 'stam' of 'clan'. Velen vragen zich af waar hun naam vandaan komt. Of wie hun voorouders waren. Eigenlijk zijn zij benieuwd naar hun stamboom. In de praktijk blijkt die soms wereldwijd uitgewaaierd te zijn. Door oorlogen, natuurrampen etc. werden hele families uiteengedreven. Zo emigreerden vele Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog naar de USA, Canada en Australië. Nadat Nederlands-Indië onafhankelijk werd, kwamen vele Indische Nederlanders naar ons land. De werkgroep speurt stambomen na. Geen simpele zaak. Immers pas in 1811 is door Napoleon de bevolkingsboekhouding grondig aangepakt en de burgerlijke stand ingericht. Vóór 1811 moet je terecht bij de doop-, trouw- en begraafboeken van de kerken. Veel informatie over Dongen is te vinden op de website van het Regionaal Archief in Tilburg: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/

Bidprentjes en andere gedachteniskaarten zijn een paar van de informatiebronnen om meer te weten te komen over de mensen die in Dongen en/of ‘s Gravenmoer hebben geleefd.
De werkgroep verzamelt die. Dus als je op zolder nog bidprentjes hebt (van mensen die in Dongen geboren of overleden zijn of hier hebben gewoond of gewerkt), dan houden wij ons aanbevolen. Soms gaan hele schoendozen in de container. Jammer. Zorgvuldig bewaarde zaken verdwijnen dan met soms belangrijke informatie voor het nageslacht. De Heemkundekring Dongen verzamelt en bewaart deze informatie.

Dubbele prentjes en/of van buiten Dongen gaan ook niet verloren. Onze werkgroep weet altijd wel plaatsen waar deze prentjes dan naar toe kunnen.

Ook willen we er nog even er op wijzen dat als men op zoek is naar een bidprentje van een familielid, het ook de moeite waard kan zijn om de website te raadplegen van de Heemkundekring.

Klaar om meer te ontdekken?

De werkgroep verzamelt Bidprentjes. Voor een overzicht van de verzameling klik op de button!

Daar wordt op aangegeven van welke personen een kopie van het bidprentje aangevraagd kan worden. Overigens zijn er ook verder mededelingen te vinden van de werkgroep.

We zijn dus nog steeds heel blij met bidprentjes die betrekking hebben op Dongen en ‘s Gravenmoer.

De prentjes kunnen worden ingeleverd bij bovenstaand adressen:

Jagersveld 16, 5103 HP Dongen of Prins Bernhardstraat 8A, 5104 HD Dongen

Er worden ook wel eens bidprentjes afgegeven waarvan het niet bekend is wie de goede gever is! Op deze plaats willen wij deze mensen heel hartelijk danken!!!

Berichten

Spoorzoeken

Denkt u erover om uw stamboom uit te gaan zoeken? Of bent u nog niet zo lang bezig en is het u nog niet helemaal duidelijk hoe u uw onderzoek aan moet pakken?Stamboomonderzoek begint altijd dicht bij huis. Probeer zoveel mogelijk gegevens uit uw geheugen op te diepen en raadpleeg uw familieleden. Vooral oudere familieleden…

Lees verder