Open monumentendag 2012: Groen van toen

Open monumentendag 2012: Groen van toen

Zaterdag 8 september stond Dongen in het teken van de landelijke Open Monumentendag. ‘Groen van Toen’ was het thema. Een mooie kans om de prachtige buitenmonumenten van Dongen te presenteren.

Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen en de gemeente hadden op 8 september een boeiend programma voor jong en oud. Dongen heeft haar ontstaan te danken aan een hoge zanddonk en een riviertje. Speciaal voor Open Monumentendag is een fietsroute gemaakt, die langs de resten van de zandverstuivingen en de dekzandrug loopt. De route is vastgelegd in een boekje vol foto’s en mooie, deels nieuwe beschrijvingen van de ontwikkeling van het landschap.

Het startpunt voor deze route was de kantine van de RIMI. Hier was een presentatie over het ontstaan van het landschap met een kleine expositie van de vondsten gedaan in de oude Dongense zandverstuivingen.

De fietsroute leidt de deelnemers langs de Bergen. Op deze locatie waren voor de gelegenheid een landschapsschilder en een schaapherder met een kleine kudde.

In park Vredeoord vertelden vrijwilligers van Stichting Parkplezier meer over de geschiedenis van het park en de bomen. Zij hebben een bomenroute opgesteld.

Tijdens de route kon ook de toren van de Oude Kerk bezocht worden en men kon een uniek kijkje nemen in het bakhuisje van de oudste herberg van Dongen. Hier staan nog altijd de oude deuren met een beschildering van twee zwanen. De herberg heette vroeger De Swaen.

Langs de route stonden talloze, nog niet eerder vertoonde foto’s uit het verleden. U kreeg deze dag de kans om Dongen op de fiets door een groene bril te bekijken.

U kunt nog steeds het boekje met de fietsroute kopen.

Hieronder kunt u een fotoreportage van de dag zien en de presentatie zoals die gemaakt is voor de expositie in de RIMI.

Samenstelling presentatie: Toon Cornelissen,
Upload: Leo Reijnierse
Samenstelling presentatie: Toon Cornelissen,
Upload: Leo Reijnierse
Bericht geplaatst in