Open monumentendag 2009: Op de kaart gezet

Open monumentendag 2009: Op de kaart gezet

Monumentenlezing:

Woensdag 9 september in SED te ‘s -Gravenmoer organiseerde Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen in het kader van de Open Monumentendag een lezing verzorgt door Ruud van Nooijen uit Boxtel.

Onderwerp van de lezing was Hendrik Verhees. Hendrik Verhees werd in 1744 geboren in Boxtel als zoon van een timmerman en meester-molenmaker in een gezin van elf kinderen.

In het begin volgde hij de voetsporen van zijn vader en verrichte onderhoudswerkzaamheden aan de kerk en het predikantshuis in Boxtel. Een jaar later had hij vijftig mensen in dienst en was hij aannemer van de eerste Nationale Straatweg van ’s Hertogenbosch tot aan de grenzen van Luik. Vanaf 1767 zijn zijn eerste kaarten bekend, van zijn hand is o.a. de Meijerijkaart uit 1797. Zijn veelzijdigheid blijkt uit een korte opsomming van zijn bezigheden: landmeter/cartograaf, patriot en bestuurder, waterstaatkundige, architect, aannemer, schetsenmaker (o.a. van de Oude kerk in Dongen), vrederechter.

Open monumentendag op 12 september.

Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen organiseerde samen met de gemeente Dongen in 2009 Open Monumentendag. Na een succesvolle samenwerking in 2006 leverde toneelvereniging Kunst naar Kracht wederom op verschillende plaatsen in Dongen een ludieke bijdrage aan het thema. Toneelspelers vertolkten bekende oud-Dongenaren, zoals Pietje Verhoef. Een vrouw die in de 19e eeuw veelvuldig is vastgelegd door schilders. Jelle Jouwsma maakte die zaterdag opnieuw een portret van deze markante Dongense vrouw.

monumentendag08  Monumentendag09

In het gemeentehuis was aan de hand van een aantal presentaties een beeld van ‘Dongen op de kaart’ (het landelijke thema voor dit jaar) te zien. Er was een fototentoonstelling te bekijken over Dongen. Aan de hand van oude kaarten van Dongen werden situatie van toen en nu getoond met fotomateriaal.

Daarnaast kon men op diverse locaties kennis maken met een aantal historische figuren van Dongen.

Deze figuren worden gespeeld door leden van Kunst naar Kracht. Zo wordt u op de locatie van de Hoogt

(ter hoogte van Hoge Ham 45) aanschouwelijk gemaakt hoe deze 19e eeuwse doolhof van huisjes en bedrijvigheid nu precies in elkaar zat. De historische figuren waren te vinden in de buurt van het klooster van de zusters Franciscanessen, de Hoogt, het kerkhof aan de Bolkensteeg, de voormalige molens aan de Sluisweg ter hoogte van de Donge, een boerderij in Achterhuizen, een muurschildering bij de voormalige looierij van Van Bavel aan de Hoge Ham.

Monumentendag10  Monumentendag11  Monumentendag12

Impressie van de Open Monumentendag in Dongen op zaterdag 12 september 2009. Wethouder Joop Velthoven leidt u via enkele ‘Dongenaren van Toen’ als kijker door de verrassende historie van Dongen.



Video: zimniakcom
Bericht geplaatst in