Open monumentendag 2010: De smaak van de 19e eeuw

Open monumentendag 2010: De smaak van de 19e eeuw

Voorgerecht:

Monumentendag23
De jaarlijkse monumentenlezing.

Voorafgaand aan de jaarlijkse Monumentendag is het een Dongense traditie een lezing te geven gerelateerd aan het jaarlijkse thema. Ook dit jaar was er een drukbezocht voorproefje. Het thema van de monumentendag van 2010 was “de Smaak van de 19e eeuw”. De lezing was in de kapel van de zusters Franciscanessen aan de Hoge Ham 25. Hier werd de documentaire over de zusters vertoond. Aanleiding voor het maken van deze documentaire (samenwerking van Peter Visser, Pieter den Boer en Kees van der Wee) is het 200 jarig bestaan van de zusters geweest. De dvd schetst een beeld van het klooster aan de Hoge Ham, de ingrijpende veranderingen in het moederhuis en de derde eeuw van de Zusters in Dongen en Indonesië. Uitvoerig wordt stilgestaan bij het 19e eeuwse interieur en de kunst van de kapel.

Hoofdgerecht:

De openstellingen.

Het landelijke thema van de Monumentendag; De smaak van de 19e eeuw is in Dongen door heemkundekring de Heerlyckheit Dongen in samenwerking met de gemeente letterlijk en figuurlijk opgepakt. Er was een smaakvolle route samengesteld langs 19e eeuwse panden in Dongen. Heel veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik deze panden te bezoeken, er werden veel herinneringen opgehaald. Zulke bijzondere openstellingen zijn alleen mogelijk met de medewerking van de eigenaren van deze panden. De organisatie is hier heel dankbaar voor.

Kerkstraat 41: hier werd u rondgeleid door Daniel van Damme over het terrein en door het pand heen, u kreeg amuses te horen over de 19e eeuwse details van dit pand. Terwijl u proefde van een boekweitpannenkoek kon u luisteren naar 19e eeuwse muziek gespeeld door Olga de Kort, vocaal begeleid door Marianne Cornelissen.

Monumentendag19
Monumentendag20
Monumentendag21
Monumentendag22

Muur van het kerkhof van de Oude Kerk in de Kerkstraat: hier waren steenhouwers bezig een nieuwe lijst te plaatsen aan de muur.

Kardinaal van Rossumstraat 51: bijzondere aandacht voor mode. In de pand was ooit een hoedenatelier gevestigd. Het is tijdelijk tot in de puntjes in ere hersteld. De aanwezige hoedenmaakster gaf de locatie nog een extra cachet.

Monumentendag17
Monumentendag18
Monumentendag16

Hoge Ham 124: Piet Willemse vertelde aan alle bezoekers het verhaal van de villa en zijn belangrijkste bewoner: d’n Bresser.

Nagerecht:

Monumentendag13

Ter gelegenheid van monumentendag heeft de heemkundekring een prachtig boekje uitgegeven over de details aan de 19e eeuwse panden van Dongen.
De 19e eeuw was voor veel zaken een kantelmoment, de industrialisatie kwam op gang en dat betekende ook nieuwe technieken en materialen in de bouwkunst.
De komst van gietijzer bijvoorbeeld in deze eeuw leidde tot nieuwe toepassingen aan de huizen. U kunt dat tot de dag van vandaag nog zien. In dit boekje legt Ranko Hamelinck u dit op toepasselijke wijze aan de hand van recepten uit.

Dat het u moge smaken.


Video: zimniakcom
Bericht geplaatst in