Lezingenoverzicht Tweede kwartaal 2024
Maandag 15 april
Jan van Oudheusden
‘Van Jan de Quay tot nu. 75 jaar naoorlogse geschiedenis van Noord-Brabant”
Jan van Oudheusden sprak al vaker voor de heemkundekring over de geschiedenis van Brabant. Na de Tweede Wereldoorlog is Noord-Brabant onherkenbaar veranderd. Soms geleidelijk, maar vaak ook schoksgewijs.
Bij het aantreden van Jan de Quay als Commissaris van de Koningin in 1946 leek het erop dat de vooroorlogse verhoudingen en normen moeiteloos hersteld waren, maar in de jaren zestig kwam alsnog een vloedgolf op die het traditionele Brabant overspoelde. Op alle terreinen werd de vertrouwde wereld van de Brabanders geconfronteerd met de uitdagingen van de moderne tijd. Of het nu ging om economie en werkgelegenheid, om het aanzien van steden en dorpen, om de inrichting van het landschap, de positie van de kerk of de verhouding tussen de generaties. In deze lezing zien we hoe de Brabanders die schokken verwerkten en een nieuw evenwicht vonden. En hoe zij al doende een ander Brabant maakten dan dat van hun ouders en grootouders. We herbeleven in deze lezing zo onze eigen geschiedenis, de jaren die die we zelf hebben meegemaakt.
Maandag 6 mei
Caspar Dingjan
Glas in lood, brandschilderingen en glaskunst
Caspar Dingjan (1952) uit Roosendaal geeft een lezing over glas in lood, brandschilderingen en glaskunst. Caspar heeft sinds 2005 een passie voor de werken van een Rotterdams glasatelier wat gewerkt heeft van 1921 tot ongeveer 1968.
Zijn hobby is het in beeld brengen van brandschilderingen welke voornamelijk te vinden zijn in kerken. Inmiddels heeft hij meer als 100 kerken bezocht, hiervan foto’s gemaakt en deze geplaatst in collages welke zijn te vinden op zijn webpagina. Niet alleen brandschilderingen worden in beeld gebracht maar vaak worden ook andere details van de kerken weergegeven.
Voor de pauze is er een algemeen gedeelte over glaskunst en technieken en generaties glaskunstenaars. Na de pauze een presentatie van bijzondere collages met brandschilderingen.
Maandag 17 juni
Johan Hendriks
Laat-paleolitische kunst in grotten
De oudste vormen van kunst in Europa zijn de ivoren beeldjes uit de Schwäbische Alb (D) van ongeveer 40.000 v.Chr. Pas daarna ontstaat de schilderkunst in grotten in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. We kennen er zo’n 200 van die allemaal verschillende dieren bevatten, zoals bizon, mammoet, muskusos, oerrund, paard, rendier en wolharige neushoorn. De vraag is natuurlijk hoe ze dat deden, in die donkere grotten, hoe kwamen ze aan de kleuren, wat stelt het eigenlijk voor en vooral waarom zijn ze gemaakt? Daarover bestaan verschillende theorieën, maar zou met magie te maken kunnen hebben. Waarschijnlijk gaat het niet om jachttaferelen. Het hoe en waarom van deze paleolithische grotschilderkunst is het hoofdthema van deze lezing.
Alle lezingen vinden plaats in de Cammeleur en beginnen om 20.00 uur.
Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen € 2,= entree.