Lezingenoverzicht Eerste kwartaal 2024

Lezingenoverzicht Eerste kwartaal 2024

Maandag 22 januari

Frans Aarts: Het boerenbedrijf in Peel en Kempen: omkijken en vooruit zien.

Onderzoeker Frans Aarts werkte in Wageningen jarenlang aan de vraag hoe melkveehouders hun grond, gewassen en mest zo goed mogelijk kunnen benutten. Tot zijn verrassing ontdekte hij dat zijn armoedige voorouders in de Peel en Kempen dit omstreeks 1800 al heel goed wisten. Hij schreef er een boek over.

Aarts’ voorouders op de arme zandgrond rond Deurne konden geen veevoer en mest kopen, maar haalden toch verrassend hoge opbrengsten, ontdekte de onderzoeker toen hij werkte aan zijn boek. 


Woensdag 21 februari

Hans van den Broek: Een vreemde eend in de stamboom

Een zevende zoon die Louis heet en andere ongebruikelijke namen.

Het blijkt dat in het zuiden van Nederland een gebruik bestond om een zevende zoon Louis te noemen. Dit verschijnsel is aantoonbaar tussen 1650 en 1968. Hans vertelt tijdens deze lezing honderduit over dit fenomeen. De naamgeving van zevende zonen en allerlei hiermee samenhangende rituelen blijken uiteindelijk in heel Europa bekend. Maar bij een zevende zoon/kind komen ook andere namen in beeld. Tijdens dit onderzoek doken onverwacht ook andere gebruiken bij het geven van een naam op.


Maandag 11 maart

19.30 uur algemene ledenvergadering.

De leden van de heemkundekring ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.


Maandag 15 april

Jan van Oudheusden: ‘Van Jan de Quay tot nu. 75 jaar naoorlogse geschiedenis van Noord-Brabant”

Jan van Oudheusden sprak al vaker voor de heemkundekring over de geschiedenis van Brabant. Jan is momenteel bezig met de voorbereiding van deze lezing die vooral ingaat op de geschiedenis van Brabant na de oorlog. 

Alle lezingen vinden plaats in de Cammeleur en beginnen om 20.00 uur.

Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen € 2,= entree.


Bericht geplaatst in