Lezingenoverzicht 2022

Lezingenoverzicht 2022

Woensdag 16 november: Nol Kleijngeld over de Langstraters

Op woensdag 16 november a.s. houdt oud-burgemeester Drs. Nol Kleijngeld van Waalwijk een lezing over Langstraters. Langstraters beschrijft de geschiedenis van een streek. Om te kunnen overleven leveren bewoners eeuwenlang strijd tegen het water. Honderden jaren is De Langstraat grensstreek tussen Brabant en Holland en zodoende meestal strijdtoneel in oorlogstijd. Als bakermat van de Nederlandse leer- en schoenindustrie heeft De Langstraat afwisselend glorietijden en crises beleefd. Een gezamenlijk beleefde geschiedenis heeft De Langstraat tot een eenheid gemaakt. De schrijver maakt van een ingewikkelde geschiedenis een boeiend verhaal. Hij wisselt persoonlijk, historisch en bestuurlijk perspectief met elkaar af. Sommige lijnen trekt hij tot in de tegenwoordige tijd door.


Woensdag 14 december: Over toppen en dalen | In anderhalve eeuw van grote belofte naar een rustiek internationaal fietspad

Op 1 oktober 1867 opende het Bels Lijntje de 3e spoorverbinding tussen België en Noord-Brabant: ruim 150 jaar geleden!

In een powerpoint-presentatie van 2 x 45 minuten laat Jan van Eijck – al vanaf 1974 besmet met het BelsLijntje-virus – u proeven van het verleden van het Bels Lijntje. Vooral met veel anekdotes en sterke verhalen, die allemaal echt gebeurd kunnen zijn. Kom, nog éénmaal het fluitje van de conducteur, het sissen van de stoomlocomotief, en de rookwolken zullen kringelen in de lucht….!  Bon Voyage zeggen we dan, want de spoortaal was Frans!


Donderdag 12 januari: Lezing: Tempeliers in Brabant.

In opdracht van streeknetwerk LandStad De Baronie schreven de Legendejagers een fictief verhaal over de Tempeliers in het Noord-Brabantse Alphen, gebaseerd op historische feiten. Het historisch onderzoek dat voorafging resulteerde onder andere in een interessante lezing, met fraai beeldmateriaal, over deze machtige ridderorde. In hun korte bestaan in de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw hadden zij slechts één commanderij op het huidige Nederlandse grondgebied. Niet in een belangrijke stad als Breda, maar in het naburige Alphen.  

De Tempeliers zijn omgeven met groots machtsvertoon en mysteries. In deze lezing nemen de Legendejagers u mee naar de tijd van de kruistochten en het ontstaan van deze ridderorde in het Koninkrijk Jeruzalem. Er wordt een beeld geschetst van de kwaliteiten en gebruiken van deze orde.  Uiteindelijk wordt er ingezoomd op Europa en met name de Lage Landen en zien we waarom deze roemruchte ridders uiteindelijk in 1307 aan hun gewelddadig einde kwamen.

In de lezing staan we niet alleen stil bij de harde feiten, maar bespreken we ook de vele mysteries rondom de Tempeliers. Waarom verkregen zij in korte tijd zoveel macht? Waren zij werkelijk zo rijk als men beweert? En waren zij in het bezit van de Heilige Graal? En waar zijn al die schatten gebleven?


Deze lezingen starten om 20.00 uur in de Cammeleur.

Bericht geplaatst in