Lezingen eerste kwartaal 2025
Maandag 13 januari
Hans Allard: Anton de Kom
Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Zijn vader was nog geboren in slavernij en behoorde toe aan de slavenmacht van plantage Molhoop.
In Suriname verzette hij zich tegen de Nederlandse koloniale overheersing, waardoor hij in 1933 wegens ‘communistische agitatie’ werd verbannen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij verzetsstrijder in Nederland.
Maandag 17 februari
Algemene Ledenvergadering
19.30 uur Cammeleur
De vergadering is alleen toegankelijk voor leden. Leden van de heemkundekring krijgen hiervoor een aparte uitnodiging plus agenda.
Na de vergadering start om 21.00 uur een presentatie van de werkgroep dialect over het Dongens Dialect. Deze presentatie is toegankelijk voor iedereen.
Maandag 10 maart
Arnoud-Jan Bijsterveld
Het andere verhaal van Noord-Brabant en de Noord-Brabanders in de Tweede Wereldoorlog
Een nieuwe tijd stelt nieuwe vragen. De tijd is rijp om oude inzichten tegen het licht te houden en vragen te stellen die we lang uit de weg gingen. Nieuwe bronnen en getuigenissen bieden ons een blik in de gelaagde levensgeschiedenissen van de mensen van toen, die als ooggetuigen, slachtoffers, omstanders, daders en helpers geweld en vervolging meemaakten en ondergingen.
Woensdag 9 april
Marja van Trier
Het geheim van de Peperstraten
In Brabant zijn maar liefst 23 steden en dorpen die een Peperstraat hebben of een toponiem dat verwijst naar ‘peper’. Acteur en theatermaker Marja van Trier, specialist in theater in landschapsgeschiedenis raakte erdoor geïntrigeerd. Zij is niet de eerste. Al meer dan 200 jaar vragen mensen zich af waarom er zoveel Peperstraten zijn en schrijven er artikelen over.
Alle lezingen (m.u.v. de algemene ledenvergadering) beginnen om 20.00 uur in de Cammeleur. Toegang voor leden gratis, voor niet-leden € 2,=