Lezing: ‘Volksgeloof in Brabant, of hoe de Brabanders op hun eigen manier geloven’

Lezing: ‘Volksgeloof in Brabant, of hoe de Brabanders op hun eigen manier geloven’

Deze lezing door Paul Spapens vond plaats op woensdag 18 oktober in De Cammeleur

Op uitnodiging van heemkundekring De Heerlyckheit Dongen geeft Paul Spapens op woensdagavond 18 oktober om 20.00 uur een lezing in De Cammeleur in Dongen. De lezing gaat over het Brabantse volksgeloof. Niet alleen in het verleden, maar nadrukkelijk ook in het heden. Paul Spapens laat zien hoe de Brabanders zelf inkleuring gaven en geven aan het katholieke geloof.

Het verhaal gaat zeker ook over kapelletjes, maar net zo goed over humor waarin heel vaak op een milde manier het geloof het mikpunt was. ‘Met het katholieke geloof kon je lachen en mócht je lachen’, stelt Paul Spapens. Hij is dagbladjournalist en publicist en gespecialiseerd in Brabantse volkscultuur. Volksgeloof is daar een inspirerend voorbeeld van. 

De lezing gaat onder meer over dagkapellen die in plaats komen van gesloten kerken. Een typisch Brabants fenomeen noemt Paul Spapens dat. De lezing laat zien hoe het volksgeloof tegenwoordig overeind blijf in een Brabantse wereld die sterk is geseculariseerd. Bijzonder en soms bizar zijn de voorbeelden van hoe Brabanders uitdrukking geven aan hun geloof met zelfs landingsplaatsen voor engelen.   

En zo passeert er nog veel meer de revue in deze verrassende lezing over een onderwerp waarin veel Brabanders zich zullen herkennen. 

Na de pauze wordt de film vertoond die door Rinus Krijnen is opgenomen tijdens de OMD van dit jaar in de Oude Kerk.

Bericht geplaatst in