Lezing: Een molenaar waait met alle winden mee

Lezing: Een molenaar waait met alle winden mee

Hans van den Broek | Woensdag 5 april | 20.00 uur | De Cammeleur

De heemkundige Hans van den Broek kwam bij zijn naspeuringen in de vroegere geneeskunde en heemkunde regelmatig zaken tegen die op het molenaarsvak betrekking hadden. Toevallig had hij voor de heemkundevereniging enige jaren geleden enkele Deurnese molenaars geïnterviewd over hun werkzaamheden.

In zijn verhaal zal hij u deelgenoot maken van de steeds weer oplaaiende discussies over de hoogte van het maalloon, de eerlijkheid van de molenaar, de gewenste waterstand bij een watermolen of waarom molens linksom draaien.

Hij vertelt over de opkomst van de windmolen en of een molen nou wel of niet buiten de stad moest of mocht staan. En ook waarom buurten met molens soms niet goed bekend stonden.

Daarnaast maakt hij u deelgenoot van fragmenten uit liedjes en versjes over molenaars en de voorkeur voor de ‘kleur’ wit. Ook hoort u leuke weetjes over de taal die uit de molenwereld komen, over beroepsziektes en ongelukken, de molenaarskleding, het schonen van graan, hoe belangrijk het weer is, de taal van de wieken, de beschermheiligen van molenaars en tot slot een wijze raadgeving.

Zoals u ziet een gevarieerde presentatie met een fraai inkijkje in wat zich rondom een molen afspeelde met veel onbekende en leuke wetenswaardigheden.

Leuk? Nieuwsgierig geworden? Kom kijken en luisteren naar de presentatie.

De lezing begint om 20.00 uur in de Cammeleur. Entree voor leden gratis, voor niet-leden € 2,=.

Bericht geplaatst in