Ga eens geocachen!

Ga eens geocachen!

In deze coronaperiode is samenkomen voor een leuke lezing of groepsactiviteit helaas niet mogelijk. Maar nu het lente is, de dagen langer worden en de zon meer gaat schijnen, is geocachen een leuke activiteit voor jong en oud. Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen nodigt je uit om deel te nemen aan dit fenomeen.

Wat is geocaching?

Geocachen is de grootste schattenjacht ter wereld. Tijdens een wandeling (of fietstocht) ga je, aan de hand van puzzels en dergelijke, op zoek naar bepaalde locaties via gps-coördinaten. Dit doe je met een gps-apparaat of met je smartphone. De coördinaten liggen vaak op mooie of bijzondere plaatsen of de gps-tocht vertelt een bijzonder verhaal of geeft interessante achtergrondinformatie over een gebied of plaats. Aan het eind van elke tocht vind je een schat (de cache). Wereldwijd liggen er inmiddels duizenden schatten verborgen. 

Nieuwe cache

De heemkundekring heeft in het verleden al eens een aantal gps-locaties met historische achtergrondinformatie gemaakt, maar heeft deze nu vernieuwd. Er is nu een 6 kilometer lange, 4 uur durende spannende geocache gemaakt die je een bijzonder verhaal vertelt en je door het buitengebied van Dongen leidt. Deze wandeltocht is ook op de fiets te ondernemen, op een paar honderd meter na; dit slecht begaanbare stuk dient met de fiets aan de hand gelopen te worden.

Benodigdheden

Om te starten met geocachen heb je een gratis geocachingaccount nodig (www.geocaching.com) en een geocaching-app of gps-apparaat. Op www.geocaching.com vind je allerlei soorten geocaches (kort, lang, makkelijk of juist wat moeilijker). In de geocachebeschrijving staat wat informatie vermeld over de cache en welke ‘tools’ voor deze specifieke cache benodigd zijn. Zo heb je voor de – veelal virtuele – geocache van de heemkundekring een opgeladen telefoon met goed internetgebruik nodig, een QR-codelezer, eventueel pen en papier en (enige) ervaring met geocaching.

Livegang

Op 17 april aanstaande wordt de geocache van de heemkundekring officieel geopend. Er zal dan een bericht op de website van de heemkundekring geplaatst worden met een verwijzing naar www.geocaching.com (en als je daar aangekomen bent, volgt de rest vanzelf). De cache blijft nog lange tijd liggen. Aangeraden wordt dan ook om de tocht zoveel mogelijk verspreid te lopen en de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Veel geocacheplezier!

Vragen en opmerkingen

Alle vragen en opmerkingen kunnen nu al gemaild worden naar geocache@heemkundedongen.nl.

Bericht geplaatst in